projekt

Barnbok Woppe en Joppe

Boken Woppe en Joppe en een heel bijzonder kalfje (titelns betydelse: Woppe och Joppe och en mycket speciell kalv) skrev jag 2010. Berättelsen handlar om barn som är annorlunda än de flesta andra barn. Som tänker, upplever och reagerar annorlunda. Till exempel autistiska barn eller barn med ADHD. Berättelsen ger insikt i hur dessa barn hanterar främmande situationer. Och visar hur olika de kan uppleva en och samma händelse.

Woppe och Joppe är tvillingar och nio år. De bor tillsammans med sin pappa och mamma på en bondgård. På landsbygden är det lugnt och skönt och ändå finns det alltid något att uppleva. Det finns också mycket utrymme för att leka.

Woppe är en mycket glad tjej. Hon gillar gemytlighet och är också mycket sportig. Woppe hör, ser och känner väldigt mycket. Inget undgår henne. Av detta blir hon ganska livlig. I sitt huvud men och också i sina ben, armar och händer. Därför pratar hon så mycket, gungar hon på stolen, fingrar hon på sin jacka och glömmer att göra det som hon har lovat. Det sker av en olyckshändelse.

Lyckligtvis finns Joppe, hennes tvillingbror. Han är alltid väldigt noggrann och försiktig. Han är alltså angenämt lugn. Om Joppe gör allt i samma ordningsföljd och vet vad som ska hända under dagen, är han för Woppe den roligaste brodern som finns. Joppe är tokig i militären. Så tokig, att han tänker, drömmer och pratar som en militär. Men när något oväntat inträffar, så känner han sig plötsligt väldigt obehaglig till mods. Ofta blir han då väldigt arg.

Woppe en Joppe

Författare: Leonie Spronk

Colofon

Utgivare: Kind & Boerderij De Bogaard
Nederländska I ISBN 9789081642316 I Inbunden I 72 sidor I AVI M6