blogg

Jag skäms djupt

Det finns stunder när du föredrar att inte blicka bakåt. När du går på tårna på en plats som du vet att du inte vill vara på. När du drar dig undan, av rädsla för att någon ska komma på dig. Så känner jag mig alltså. Nu när mitt liv utspelar sig i både Sverige och Nederländerna och jag ganska regelbundet flyger fram och tillbaka, gör jag mig skyldig till något som jag själv tycker är fruktansvärt: nämligen att bidra till det enorma koldioxid (CO2)-utsläpp som flygtrafiken förorsakar. Något som är dåligt - för natur och miljö, för våra barn och egentligen också för oss själva - ändå fortsätter vi. Medvetet oförmögen. Så känns det.


Jag ska erkänna att det i början var ganska spännande. Jag kunde uppleva det som sätter guldkant på resan: exklusiva dofter och färger och välklädda och alltid vänliga flygvärdinnor med snygga pursers vid sin sida och tuffa, självsäkra piloter. En skådespelarbesättning med vilken du får känslan: den vill jag tillhöra. Men efter två år fick jag ärligt talat nog.
Min känsla av obehag kom redan när jag skulle boka. När du valt flygbolag, destination och datum, följer melodin med allt extra som lockar. Hur ofta har jag inte skrollat förbi knappen 'bidra till att minska koldioxid(CO2)-utsläppen' utan dåligt samvete? Jag tror att jag totalt två gånger har donerat 3 ynkliga euro för plantering av en skog någonstans i Indonesien. Det känns för avlägset. Men när du på avresedagen har passerat säkerhetskontrollen blir det verkligen just konfonterande. Att gå längs terminalerna, längs utgångarna (gates) där du ser otaliga flyplan komma och lämna. Så konfronterande. Eftersom: shit. Jag deltar i detta. DETTA.


Så jag kommer sålunda inte att ta några selfies på mig själv strax innan jag går ombord eller efter att jag har landat. Jag är den den där ytliga affärsresande som alltid har bråttom och som rusar till tåget eller till den ofta fortfarande dieseldrivna hyrbilen. Eftersom: att hyra en elektrisk bil? Ofta rätt och slätt omöjligt eller alldeles för dyrt. Bara en sån sak. Jag vill naturligtvis betala så lite som möjligt för min korta tripp till den andra, ultimata platsen på vår europeiska kontinent. Och sålunda hoppar jag glatt från flygplats till flygplats. Flygplatserna i Stockholm, Örebro, Köpenhamn, Amsterdam, Eindhoven och Groningen kan jag på mina fem fingrar. Och inom några timmar är du där. Det tar inte lång tid. För mindre än hundra euro per gång. Verkligen, jag skäms djupt.
Jag vill så gärna att det förändras. Att jag kan resa med grön höghastighetslinje till Köpenhamn på ungefär fyra timmar. Och därifrån direkt till Assen. Om det skulle ta max åtta timmar, skulle jag teckna abonnemang för det. Och aldrig, verkligen aldrig mer, skulle jag stiga in i en så miljöförorenande flygande mackapär för en skandinavisk-nederländsk affärsresa. Men tyvärr. Med tåget skulle jag åtminstone som det är nu förlora 23 långa timmar, stå ut med nio dragiga perronger för att byta tåg och en bruten natt.


Det finns inget annat alternativ än att begränsa mitt resande till Nederländerna till ett minimum. Och med otålig längtan vänta på århundratets uppfinning. Till dess hoppas jag att flygvärdinnorna fortsättningsvis är klädda i tråkiga gråa dräkter med sina hår slarvigt framför sina ansikten. Att deras chefer inte längre får annonsera. Att alla flygbolag hädanefter liknar varandra. Och att flyga blir väldigt dyrt. Hård beskattning, bästa statsmakt, det kommer att hjälpa oss att kasta om rodret snabbare. Men eftersom jag inte heller har något förtroende för detta, sätter jag mitt hopp till alla multinationella företag inom telekommunikation och telefoni eller kanske hellre till dagens whizzkids, startups och kreativa sinnen. Kan ni inte utveckla videosamtal något snabbare? Så att ringa inom kort blir verklighetsnära, precis som i Star Wars? Att jag, när jag besvarar ett Skype-samtal från min klient, inte visas på skärmen på en laptop utan visas i luften på en transparent skärm. Och att det känns som om jag är nära. Så nära att det egentligen inte längre är nödvändigt att vara närvarande på platsen för gruppsammankomsten. Jag är säker på det. Att flyga inom Europa är otidsenligt. Bort med det.

28 september 2018