bloggen

på svenska

Det trevliga med att bosätta sig i Sverige är att få lära sig ett alldeles nytt språk. Vårt yngsta barn (då åtta år) talade flytande svenska på mindre än åtta veckor. För mig tog det lite längre tid.

Tycker du att det är roligt att följa hur mitt sökande som kommunikationsrådgivare och projektledare inom kommunikation i Sverige går? Läs min blogg.

Om du slutar leta

314 juni 2019

När jag stiger på tåget och letar efter min reserverade plats - i Sverige verkar verkligen allt reglerat - ser jag att hon sitter på min plats. En kvinna, något yngre än jag, kädd i en snygg dräkt, skor med klackar, lapptoppen på det nedfällda bordet på stolsryggen framför, med sin telefon bredvid. Då jag i vanliga fall vänligt brukar fråga om jag får sitta på min reserverade plats - så gör man oftast på svenska tåg - säger jag den här gången 'hej' och sätter mig bredvid henne. Hon hälsar varmt tillbaka.

Sociala medier påverkar språket på ett positivt sätt

30 maj 2019

Framsteget av sociala media har påverkat vår värld på ett stort sätt. Genom sociala medier är det enklare att ta och hålla kontakt med varandra, vi är fortare och bättre informerade om nyheterna och vi har flera möjligheter, på olika plattformar, att skicka ut och dela våra tankar, åsikter och känslor. Men sociala medier har också påverkat vårt språk. Det kan uppfattas som en positiv utveckling.

Jag skäms djupt

28 september 2018

Det finns stunder när du föredrar att inte blicka bakåt. När du går på tårna på en plats som du vet att du inte vill vara på. När du drar dig undan, av rädsla för att någon ska komma på dig. Så känner jag mig alltså. Nu när mitt liv utspelar sig i både Sverige och Nederländerna och jag ganska regelbundet flyger fram och tillbaka, gör jag mig skyldig till något som jag själv tycker är fruktansvärt: nämligen att bidra till det enorma koldioxid (CO2)-utsläpp som flygtrafiken förorsakar. Något som är dåligt - för natur och miljö, för våra barn och egentligen också för oss själva - ändå fortsätter vi. Medvetet oförmögen. Så känns det.